گروه علوم تجربی قروه -زارعی

گروه علوم تجربی قروه -زارعی

علوم تجربی پایه هفتم و هشتم و نهم
گروه علوم تجربی قروه -زارعی

گروه علوم تجربی قروه -زارعی

علوم تجربی پایه هفتم و هشتم و نهم

این خانم رنگ‌ها را ۱۰۰ برابر یک انسان عادی می‌بیند

  این خانم رنگ‌ها را ۱۰۰ برابر یک انسان عادی می‌بیند


یک جهش ژنتیکی و یک مغز خوش‌ساخت به معنای آن است که کونچتا آنتیکو مانند هیچ هنرمند دیگری در زمین نیست.

 

وقتی کونچتا آنتیکو به یک برگ می‌نگرد، بسیار بیشتر از سبز می‌بیند. «در گوشه‌ها نارنجی یا قرمز یا بنفش در سایه می‌بینم؛ ممکن است شما سبز پررنگ ببینید اما من بنفش، فیروزه‌ای یا آبی می‌بینم. انگار که یک موزاییک از رنگ است.»

خانم آنتیکو فقط این رنگ‌ها را درک نمی‌کند زیرا او یک هنرمند نقاش در سبک امپرسیونیسم است. او همچنین یک «چهار رنگ بین» است که به این معناست که دریافت‌کننده‌های بیشتری در چشمانش برای جذب رنگ دارد. تفاوت در یاخته های مخروطی چشمانش است، ساختارهایی در چشمان که برای جذب طول‌موج‌های خاصی از نور تنظیم می‌شوند و آن‌ها را به مغز ارسال می‌کنند. چشم یک فرد عادی ۳ یاخته دوکی دارد که او را قادر می‌سازد حدود ۱ میلیون رنگ را ببیند؛ اما چشم آنتیکو چهار یاخته مخروطی دارد پس چشمانش می‌توانند ابعاد تازه‌ای از رنگ‌ها –به میزان تخمینی ۱۰۰ میلیون- را ببینند که انسان عادی نمی‌تواند. او می‌گوید: «برای من تکان‌دهنده است که مردم چقدر رنگ‌های کمی می‌بینند.»

 

برای او دنیا «مانند یک موزاییک رنگارنگ است» 

باوجوداینکه چهار رنگ بین‌ها دریافت‌کننده‌های بیشتری در دیدگانشان دارند، مغزهایشان مانند انسانی با دید معمولی سیم‌کشی شده است؛ بنابراین، چگونه مغز آنتیکو می‌تواند برای دیدن رنگ‌های بیشتر تغییر کند؟ مانند هر زمینه دیگری، کار نیکو کردن از پر کردن است، حتی وقتی درباره گذرگاه‌های عصبی مغز صحبت می‌کنیم!

«ممکن است شما سبز پررنگ ببینید اما من بنفش، فیروزه‌ای یا آبی می‌بینم. انگار که یک موزاییک از رنگ است.»

برای سال‌ها، محققان از وجود چهار رنگ بینی مطمئن نبودند. آن‌ها تصریح می‌کردند، اگر چنین پدیده‌ای وجود داشته باشد، می‌تواند تنها در خانم‌ها یافت شود. این به علت ژن‌های مربوط به بینایی است. افراد دارای دید عادی سه یاخته مخروطی دارند که برای طول‌موج‌های قرمز، سبز و آبی تنظیم‌شده‌اند. این‌ها به کروموزوم X متصل هستند که مردان دارای یکی از آن‌ها هستند، درحالی‌که زنان ۲ عدد دارند. جهش در کروموزوم‌های X فرد را قادر می‌سازد تا رنگ‌های بیشتر یا کمتری درک کند که دلیل آن‌که مردان به میزان بیشتری دچار کوررنگی مادرزادی می‌گردند نیز همین مسئله است (ممکن است همان یک کروموزوم X آن‌ها جهش پیدا کند)؛ اما نظریه دانشمندان بیان می‌داشت که اگر یک زن ۲ کروموزوم جهش‌یافته X دریافت کند، می‌تواند به‌جای ۳ یاخته مخروطی معمول، ۴ عدد داشته باشد.

این مسئله در مورد آنتیکو هم اتفاق افتاده است؛ محققان در سال ۲۰۱۲ ثابت کردند که او یک چهار رنگ بین است. تصور بر این بوده است که یک درصد جمعیت جهان چهار رنگ بین هستند، اما نشان دادنش با آمار و ارقام به این سادگی‌ها نیست. به گفته کیمبرلی جیمسون، یک دانشمند حوزه شناختی در انستیتو علوم رفتاری ریاضی در دانشگاه کلیفورنیا در ارواین، «تفاوت بین (ابعاد رنگی درک شده توسط) یک چهار رنگ بین و یک فرد با دید عادی به‌اندازه تفاوت یک فرد کوررنگ با یک فرد دارای بینایی معمولی، چشمگیر نیست». او و همکارش آلیسا وینکلر در دانشگاه نوادا در رینو برای مدت یک سال بر روی آنتیکو در حال مطالعه بوده‌اند تا درک بهتری از چهار رنگ بینی ارائه دهند. به گفته خانم جیمسون، تفاوت‌های درک رنگ به علت کوچک بودن به‌سختی آشکار می‌گردند اما آزمون‌های کنونی برای بیش از سه رنگ‌دانه –قرمز، سبز و آبی- طراحی نشده‌اند.

بر اساس ژن‌های آنتیکو، دکتر جیمسون دریافته است که چهارمین یاخته مخروطی آنتیکو طول‌موج‌های «قرمز-نارنجی-زردگونه را جذب می‌کند اما آنچه در حال حاضر به نظر کونچتا می‌رسد قطعی نیست». ازآنجاکه آزمون‌ها برای این طول‌موج تنظیم‌نشده‌اند، نمایاندن تجربی چهار رنگ بینی هنوز هم واقعاً مشکل است.

 

«آبریز رنگین‌کمان، میشن هیلز، اس دی» ConcettaAntico.com

جیمسون و وینکلر به دنبال چهار رنگ بین‌های بیشتری هستند تا به درک بهتری از چگونگی کار مغزهای آن‌ها برسند. دکتر جیمسون شیفته‌ی چگونگی توانایی شکل‌دهی و ارتباط بین مفاهیم در انسان‌ها، بخصوص وقتی شیوه‌ای که آن‌ها جهان را می‌بینند بسیار با دیگران تفاوت دارد، است. او می‌گوید: «اگر شما یک رده اضافی از یاخته‌های مخروطی در شبکیه چشمتان داشته باشید، این امر به طرز فوق‌العاده‌ای چگونگی شکل‌گیری سیگنال را حین ترک شبکیه پیچیده می‌کند. ما می‌خواهیم بدانیم که چگونه چنین اتفاقی می‌افتد.» احتمالاً این مسئله مربوط به آن است که مغز وقتی سیگنال‌های خاصی در طول زمان دریافت می‌کند چطور خودش را شکل می‌دهد –مفهومی که به انعطاف پذیری عصبی شهره است. تحقیقات بسیاری درباره این مفهوم در حیوانات و برخی در انسان‌ها نشان داده‌اند که دو فرد با ظرفیت درک بینایی یکسان ممکن است بر پایه آنچه در زندگی در معرضش قرارگرفته‌اند، تفاوت چشمگیری در بینایی داشته باشند. محققان هنوز از دلیل این امر کاملاً مطمئن نیستند. خانم جیمسون می‌افزاید: «یک احتمال این است که سیستم یاد می‌گیرد که چگونه از این سیگنال‌ها استفاده کند –پیچیدن عصب‌ها کد صحیح را خلق می‌کند تا بتواند در قشر مغز مورداستفاده قرار بگیرد.»

بنابراین باوجوداینکه ممکن است چهار رنگ بین‌های بسیار بیشتری در دنیا وجود داشته باشند، امکان دارد درک رنگ فوق‌العاده‌ای نداشته باشند، زیرا مغزهایشان را برای توجه کردن تعلیم نداده‌اند. آنتیکو در این مورد یک استثناء کمیاب است. او می‌گوید: «من در ۵ سالگی با دیگران تفاوت داشتم، در ۷ سالگی نقاش بودم. مجذوب رنگ‌ها شده بودم.» سال‌ها، او در معرض رنگ‌های استثنائی قرار داشته است پس مغز طوری شکل‌گرفته است که از چهار رنگ بین بودنش سود ببرد.

 

آنتیکو در تداوم تحقیقات چهار رنگ بینی سهمی داشته است. پنج سال قبل، وقتی دخترش ۷ ساله بود، خانواده متوجه شد که او کور رنگ است. آ

هر چه آنتیکو بیشتر به دانستن در مورد چهار رنگ بینی کمک کند، محققان بیشتر می‌توانند به امثال دخترش کمک نمایند. دکتر جیمسون می‌گوید: «اگر پتانسیل ژنتیکی چهار رنگ بینی و چگونگی تفاوت درک رنگ‌ها را در این‌گونه افراد درک کنیم، می‌توانیم چیزهای زیادی درباره پردازش بینایی رنگ‌ها بفهمیم که تاکنون نمی‌دانسته‌ایم.»

اما آنتیکو ممکن است ناخودآگاه به راه متفاوتی برای کمک به افراد داری کوررنگی برخورده باشد. او یک هنرمند حرفه‌ای است که ۲۰ سال است نقاشی تدریس می‌کند و تعدادی از هنرجویانش کور رنگ هستند. دکتر جیمسون می‌گوید: «یکی از چیزهایی که با نگاه کردن به آثار این هنرجویان مشخص می‌گردد درک خوب رنگ‌ها، برخلاف تمامی افراد کوررنگی که تاکنون دیده‌ام است. بسیار محتمل است که با تنظیم شدن در تفاوت رنگ‌ها در سنین پایین، (آنتیکو) ممکن است نوعی درک و شیوه برای چگونگی کمک به آن‌ها به دست آورده باشد.» البته این فرضیه هنوز نیازمند اثبات تجربی است اما خانم جیمسون فریفته چشم‌انداز ارتقاء درک انسان‌ها از رنگ، از طریق آموزش‌هایی که انعطاف‌پذیری عصبی امکانشان را فراهم می‌کند، است.

علاوه بر گذراندن وقتش به کمک به پژوهشگران در درک بهتر چهار رنگ بینی، آنتیکو امیدوار است مدرسه هنری برای کور رنگ‌ها تأسیس کند و پایگاه آنلاینی برای افراد در سراسر دنیا ایجاد کند که متوجه چهار رنگ بین بودنشان شوند، او می‌گوید: «می‌خواهم مطمئن شوم پیش از مرگم می‌توانم چهار رنگ بینی را تعریف کنم، باید چهار رنگ بین‌های بیشتری در جهان باشند. شاید بتوانم این راه را رهبری کنم.»

نظرات 1 + ارسال نظر
زهرا سه‌شنبه 25 آذر 1393 ساعت 14:46

ممنون ا سابت خوبتان

امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.